Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (2024)

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (1)Koh Yao Noi – vrij vertaald: klein lang eiland – is wat ons betreft een klein cadeautje van Thailand die maar weinig toeristen uitpakken. Het is er puur, oprecht en exclusief met stille stranden en ongerepte mangrovebossen. De vriendelijke moslimbevolking leeft vooral van de visserij en de landbouw. Toerisme is er, maar voert nog niet de boventoon. Het is dé ultieme eiland escape gelegen tussen phu*ket en Krabi!

Toegegeven; het is meer dan een jaar geleden dat wij Koh Yao Noi bezochten. Nadat we een maand lang een appartement hadden gehuurd op phu*ket, waren we toe aan een rustig en verrassend deel van Thailand.

We besloten de boot te pakken naar buureiland Koh Yao Yai om vervolgens verder te hoppen naar Koh Yao Noi.

Eén van de beste beslissingen ooit, want we zijn nog altijd razend enthousiast over deze verrassend mooie eilanden in de Phang Nga Bay.

En al die tijd zweefden de gedachtes aan Koh Yao Noi door ons hoofd; we moeten er nog over schrijven. We moeten dit nog laten zien aan onze lezers, want het is zó de moeite waard. Vandaar dat we je vandaag meenemen naar Koh Yao Noi!

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (2)

De sfeer van Koh Yao Noi

Koh Yao Noi voelt anders aan dan de populairdere eilanden van Thailand. Anders op een positieve manier.

Hier moesten we een lokale bootbestuurder wakker maken, die in een geïmproviseerd hutje op het strand lag te slapen. Of de beste man ons naar de overkant wilde brengen; van Koh Yao Yai naar Koh Yao Noi.

Natuurlijk kan dat, maar even geduld. Er werden nog wat zakken ijs ingeladen, wat groente en fruit, een paar trays Coca-Cola, een scooter én nog een hele familie ging met ons mee aan boord. Voor 50 baht maakten we de oversteek. Eéntje om in te lijsten, geweldig!

En toen we arriveerden bij de pier van Koh Yao Noi konden we direct twee scooters huren. Paspoorten hoefde de verhuurder niet te zien, kopietjes ook niet en zelfs geen borg. We moesten alleen de vier dagen huur vooruit betalen en als we klaar waren, konden we de scooters weer op de pier parkeren en de sleutel erin laten zitten.

Wow, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt. Zo makkelijk en zo goed van vertrouwen!

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (3)Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (4)Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (5)

Het binnenland en de westkust

Koh Yao Noi is groen!

Als je het binnenland gaat verkennen kom je vooral akkerbouw en veeteelt tegen. Een boer die je vriendelijk begroet, een buffel die het land omploegt en een kudde koeien die je twijfelachtig nakijkt. En tot onze grote verbazing waren er zelfs rijstterrassen op het eiland te vinden.

De meeste wegen zijn heuvelachtig en verhard – hoewel de wegen richting het noordoosten van het eiland onverhard en avontuurlijk zijn.

De westkust van Koh Yao Noi is over het algemeen niet zo interessant voor de toerist, omdat het geen echte zandstranden heeft, maar mangrovebossen en grindstranden.

Uiteraard hebben wij de westkust ook afgereden en kwamen we op de stranden vooral locals tegen die aan het vissen waren of, in de schaduw van de palmbomen, een longtailboot aan het opknappen waren. In de middaguren lagen ze in geïmproviseerde hangmatten – gemaakt van visnetten – te chillen tussen de palmbomen.

De horizon aan de westkust wordt gedomineerd door de spectaculaire Phang Nga Bay.

Al met al een bezoekje waard, omdat je het eiland en zijn bewoners dan echt leert kennen!

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (6)Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (7)Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (8)Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (9)Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (10)

Slapen op Koh Yao Noi

De oostkust van het eiland is vrij exclusief met een aantal stranden die geclaimd worden door de meest dure resorts van heel Thailand, waarvan Six Senses Koh Yao Noi de allerduurste is.

Niet zo heel gek want het uitzicht, over de Hong Islands, is ongekend mooi!

De noordoostelijke wegen zijn zogezegd onverhard en avontuurlijk. Als je de weg volgt, kom je uit bij het Paradise KohYao Beach Resort. De meest ‘betaalbare optie’ voor het resort gevoel op Koh Yao Noi met een privé strand voor de deur.

Wij sliepen zelf bij één van de weinige, en nog betaalbare middenklasse opties, aan de oostkust van het eiland bij het Santisook Resort. Mooie, ruime bungalows met airco, een eigen balkonnetje en een hangmat aan het strand. Een ideale uitvalsbasis om het eiland te verkennen.

Tot slot benoemen we Long Beach in het noordoosten dat ook te bereiken is via een avontuurlijke dirtroad. Toen wij er waren, was er een klein restaurantje en een hostel in aanbouw. Verder was het strand compleet verlaten en idyllisch. Mochten wij ooit terug gaan, gaan we zeker hier nog eens een kijkje nemen.

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (11)

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (12)

Uitzicht over de Hong eilanden. Foto door: MinimalSpace

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (13)

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (14)

Onze bungalow – Santisook Resort – op Koh Yao Noi!

Restaurants Koh Yao Noi

Koh Yao Noi heeft een aantal leuke restaurants waar je heerlijk kunt eten. We hebben destijds op zoveel mogelijk verschillende plekken gegeten (wat een straf!). Dit zijn onze favoriete restaurantjes van Koh Yao Noi:

Chaba Cafe and Gallery:
Een hippe plek in een groene tuin met verschillende zitjes. Gevarieerde menukaart met lekkere fruitshakes, koffie, gebakjes en fijne ontbijtjes – ook geschikt voor vegetariërs. Ideaal voor een gezonde start van de dag en geopend vanaf 09:00 uur.

Sabai Corner Restaurant:
Dit is een heerlijke plek voor een goede Thaise lunch met uitzicht op zee. Hier kun je de hele middag blijven hangen, want de sfeer en het personeel zijn hier super relaxed.

Kaya Restaurant:
Massaman curry, Fried Rice, Morning Glory, Mango Sticky Rice noem maar op. Als je ergens lekker Thais kunt eten dan is het wel bij Kaya. Gewoon aan de hoofdweg in het zuidoosten van Koh Yao Noi.

Rice Paddy Restaurant:
Romantisch dineren? Ga naar het Rice Paddy Restaurant waar je wordt verrast door het lekkere eten en de opmaak van het bord. Je betaalt iets meer voor het eten, maar dat is het meer dan waard. De eigenaar vertelt enthousiast over zijn culinaire gerechten. Er staat zelfs krokodil op de menukaart!

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (15)

Foto: Jojo

Wat te doen op Koh Yao Noi?

Naast chillen op het strand, rondjes rijden op de fiets of scooter, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds uit eten gaan, ochtend yoga op het strand en een lokale kookles volgen is er nog meer te doen op en rond het eiland.

Zo kun je uitstapjes maken per longtailboot naar de Phang Nga Bay en/of de Hong Eilandengroep. Regel zo’n boottochtje bij je hotel of bij de pier en ga vroeg op stap. Het zal ongetwijfeld één van je hoogtepunten worden van je reis door Thailand, want de omgeving is belachelijk mooi!

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (16)

Foto: Roberto Trombetta

Zo kom je er

Koh Yai Noi ligt in Zuidwest-Thailand en is het gemakkelijkste te bereiken vanaf de Bang Rong Pier in phu*ket. Deze pier ligt op twintig minuten rijden van de internationale luchthaven van phu*ket. Longtailboten en speedboten vertrekken ieder uur van ± 07:00 tot 18:00 uur. Het is een klein uurtje varen met de longtailboot en je betaalt ongeveer 120 baht per persoon.

Het is ook te bereiken vanaf de Tha Len pier bij Krabi. Longtailboten vertrekken ieder uur tussen 07:30 en 17:00 uur en kosten 120 baht per persoon. Speedboten vanaf de Nopparat Thara Pier in Ao Nang vertrekken om 11:00 en 15:00 uur en kosten 650 baht per persoon.

Tot slot kun je ook nog de longtailboot pakken vanaf de Ta Dan Pier bij Phang Nga. Deze vaart eens per dag om 13:00 uur, kost 150 baht per persoon en doet er een kleine anderhalf uur over.

November tot en met april zijn de beste maanden op Koh Yao Noi te bezoeken. Dan is de zee relatief kalm, de accommodaties en restaurants geopend en dan heb je de meeste kans op zon – en de minste kans op regenval.

UPDATE 2024/2025:De Tips Thailand Reisgids DOWNLOAD EN LEES DIRECT

Hoteltips Koh Yao Noi

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (18)

Koh Yao Seaview Bungalow

Een prachtige plek aan de oostkust van Koh Yao Noi. Direct aan het strand met ligbedjes en hangmatten in de tuin. Het kleinschalige resort heeft ook een zwembad in de tuin. Keuze uit bungalows met of zonder airco.Prijs per overnachting: v.a. € 33

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (19)

Santisook Resort

Wij verbleven een aantal dagen bij het Santisook Resort. In een hele fijne bungalow met airco, balkon, en een hangmat. Op één minuut lopen van het strand. Personeel is heel erg vriendelijk, je voelt je er snel thuis!Prijs per overnachting: v.a. € 46

Heb jij Koh Yao Noi al eens bezocht? Ben je ook zo enthousiast?

Koh Yao Noi | Tropisch geheim van Thailand - Tips Thailand (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5844

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.