De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (2024)

Gelegen tussen populaire badplaatsen als phu*ket en Ao Nang vind je het kleine eiland Koh Yao Noi. Dit relatief onbekende eiland behoort, samen met zijn buur Koh Yao Yai, officieel bij de Yao eilanden. En juist omdat het eiland nog niet wordt overspoeld door toeristen is de sfeer hier erg laidback. Bovendien ligt het te midden van de Phang Nga baai, waardoor je continu een waanzinnig uitzicht hebt op de karstbergen die uit de zee rijzen. Dankzij die fijne sfeer en het prachtige uitzicht is dit mijn favoriete Thaise eiland. In deze uitgebreide reisgids lees je alle leuke tips voor Koh Yao Noi in Thailand!

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (1)
De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (2)

Koh Yao Yai of Koh Yao Noi?

Het buureiland Koh Yao Yai is een stuk groter dan Koh Yao Noi en daardoor heb je wellicht eerder de neiging daarheen te gaan. Dit eiland is echter juist minder ontwikkeld dan het kleinere Koh Yao Noi, waardoor je hier minder restaurants en minder hotels vindt. Op Koh Yao Noi is net wat meer reuring maar nog steeds is het hier rustig genoeg. Daarom raad ik aan eerder voor Koh Yao Noi te kiezen.

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (3)

6 tips voor Koh Yao Noi in Thailand

Tour met een scooter over het eiland

Eerlijk is eerlijk: op Koh Yao Noi kan je niet veel ondernemen en dat maakt het eiland zo fijn. Het hoogtepunt tijdens mijn dagen op het eiland was rondtoeren op de scooter. Tijdens een ritje over het eiland kom je langs groene rijstvelden, zie je hier en daar kokosnootplantages en heb je vaak een prachtig uitzicht op zee. Het oosten van Koh Yao Noi bestaat voornamelijk uit mooie stranden en rubberboomplantages, terwijl je in het westen juist veel mangroven tegenkomt. Het oosten is dan ook veel meer gericht op toeristen, terwijl je in het westen meer het lokale leven ontdekt waar men voornamelijk leeft van visserij. Het is leuk om met de scooter beide kanten te verkennen en af en toe te stoppen voor een verse kokosnoot.

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (4)
De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (5)

Ontdek de mooiste stranden

Hoewel Koh Yao Noi niet bekendstaat om de spierwitte stranden, vind je hier wel degelijk een aantal mooie baaitjes die vaak ook nog helemaal leeg zijn. Bovendien moet je voor een aantal stranden wat moeite doen waardoor weinig mensen hier komen. Het mooiste strand van Koh Yao Noi is absoluut die bij het Six Senses Hotel. Hoewel je zou verwachten dat dit een privéstrand is, mag je hier ook gewoon je handdoek neerleggen als je niet bij Six Senses overnacht. Het zand is heerlijk zacht, je kan hier goed zwemmen en het is een waar paradijsje. Het grootste voordeel is dat het strand – in tegenstelling tot veel andere stranden op het eiland – niet vanaf de weg te zien is. Omdat het verscholen ligt, heb je geen last van verkeer en weten veel mensen niet dat dit strand bestaat waardoor het hier ook altijd rustig is. Een ander mooi en afgelegen strand is Long Beach. Je moet hier wel een stukje voor rijden, ook deels over onverharde wegen, maar dan heb je ook wat!

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (6)
De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (7)

Hike naar Mankei Bay

Een ander tof strand om te bezoeken is Mankei Bay. Deze baai wordt ingesloten door hoge rotswanden en het is een oase van rust. Je kunt gewoon de locatie van de Mankei Bay op Google Maps intikken en op een gegeven moment kom je de toegangspoort van het Paradise Koh Yao Resort tegen. Hier moet je je scooter neerzetten en aan de linkerzijde kan je een pad inslaan om het laatste stuk naar de baai te hiken. Dit is een wandeling van zo’n 20 minuten door de jungle. Op een gegeven moment zie je vanzelf waar je rechts kan afslaan om bij de baai te komen. Houd er rekening mee dat je hier enkel met een scooter kan komen. Het eerste stuk is een prachtige route dwars door rubberboomplantages over een verharde weg, dan moet je nog een heel stuk over een onverhard pad rijden. Prima te doen, maar wel goed om rekening mee te houden. Vergeet ook zeker geen DEET mee te nemen, want er zitten hier een hoop muggen. Nog een tip: bezoek de baai in de ochtend wanneer het vloed is, dan is het hier een stuk mooier.

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (8)

Ga mee op een 4 islands tour

Op steenworp afstand van Koh Yao Noi vind je tal van kleine paradijselijke eilanden die je tijdens een boottour kan bezoeken. Een populaire dagtrip is naar James Bond Island in de Phang Nga Baai. Tijdens deze trip ben je een volledige dag onderweg, waarbij je meerdere stops maakt. Omdat dit ook een zeer populaire dagtrip is vanuit phu*ket, kan het hier echter erg druk worden. Daarom hebben wij zelf gekozen voor een dagtrip richting Hong Island. Tijdens deze dagtour meer je aan bij verschillende paradijselijke eilanden, waarbij je voldoende tijd krijgt om te ontspannen en te snorkelen. Deze tour wordt vaak de 4 islands tour of de Hong Islands tour genoemd, vernoemd naar het beroemde Hong Island. Hong Island is het mooiste en grootste eiland wat je zult bezoeken, waarbij je een stukje door het regenwoud kan wandelen en vervolgens kan neerploffen op het witte strand. Daarnaast bezoek je ongetwijfeld Koh Pakbai, Koh La Ding en Koh Rai. Boottrips vanuit Koh Yao Noi kan je niet online boeken, maar op het eiland vind je voldoende tourbedrijfjes waar je dit kunt boeken. Sterker nog: ook veel accommodaties bieden dergelijke tours aan. Onderhandelen is wel gewenst! Wij deelden de longtailboot met een ander stel en betaalden met z’n 4en in totaal 2.500 baht (ongeveer €70) en dan nog 300 baht per persoon (ongeveer €8) om aan te meren bij Hong Island gezien dit een beschermd gebied is. De prijs is voor een gehele dag inclusief lunch, fruit en snorkelsets.

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (9)
De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (10)
De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (11)

Volg een kookworkshop

Thailand heeft een van de beste keukens ter wereld, dus het is leuk een kookworkshop te volgen op Koh Yao Noi zodat je eenmaal thuis een aantal van jouw favoriete gerechten kan maken. Een van de beste plekken op het eiland om een kookworkshop te doen is bij Mina’s Cooking Classes. Je volgt een cursus bij Mina thuis en je hebt keuze uit verschillende gerechten om te maken. Denk aan overheerlijke curries, zoals de Massaman Curry, of aan de klassieker pad thai. Mina spreekt Engels en legt alles stapsgewijs uit. Aan het einde van de workshop is er natuurlijk genoeg tijd om te genieten van je zelfgemaakte maaltijden. Je hebt keuze uit een workshop in de ochtend of in de middag. Kies je voor de ochtend, dan ben je bezig van 10:30 tot 13:00 en maak je een overheerlijke lunch. Kies je voor de middag, dan duurt de cursus van 15:30 tot 18:00 en geniet je van het diner. Een workshop kost 1600 baht per persoon (€44) en dit is inclusief een receptenboek en een transfer van en naar je hotel. Bekijk hier haar website om een reservering te maken.

Spendeer een dag op Koh Yao Yai

Ben je toch benieuwd hoe het buureiland Koh Yao Yai eruitziet? Dan plan je gemakkelijk een dagtour naar dit eiland! Vanaf een van de piers op Koh Yao Noi pak je gewoon de boot en binnen 10 minuten sta je aan de overkant. Een ticket kost rond de 100 baht per persoon (ongeveer €3) en eenmaal bij aankomst kun je gemakkelijk een scooter huren om het eiland rond te rijden.

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (12)

Praktische tips voor een bezoek aan Koh Yao Noi

Tips voor overnachten op Koh Yao Noi

Wij sliepen 4 nachten bij Kunna House en dit was een van de mooiste en fijnste accommodaties waar wij hebben verbleven tijdens meerdere reizen door Thailand. Je slaapt in een huisje op hoge palen te midden van de rijstvelden. Vanuit je grote veranda heb je dan ook een waanzinnig uitzicht op de rijstvelden en met een beetje geluk spot je in de bomen ‘s ochtends meerdere neushoornvogels. Het huisje biedt verder alles wat je nodig hebt: van een huiskamertje tot een aparte slaapruimte en van een ruime badkamer tot zelfs een kitchenette. De accommodatie is nog maar een paar jaar oud en daardoor is alles vrij nieuw en modern. De eigenaren zijn ontzettend vriendelijk en helpen je waar nodig. Bovendien kan je hier de was laten doen en een scooter huren, lekker efficiënt! Daarnaast heeft het een fijne ligging en ‘s nachts is het hier heerlijk stil. Al met al een hele dikke aanrader voor jouw dagen op Koh Yao Noi. Een huisje boek je al vanaf €35 per nacht.

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (13)

Hoe kom je op Koh Yao Noi?

De meeste toeristen reizen naar Koh Yao Noi vanuit phu*ket of vanuit Ao Nang in Krabi. Beide plekken hebben een directe verbinding met het eiland en vanaf beide plekken ben je ongeveer 30 minuten onderweg. Een ticket voor de boot kost tussen de €11 en €15 one way en dit is inclusief een transfer op het eiland naar je hotel. Tickets boek je het beste via 12GoAsia. Ook kan je gemakkelijk vanuit het fijne eiland Koh Lanta reizen. Dit doe je tevens het beste per boot. Check ook mijn ideale route door Zuid-Thailand voor meer inspiratie.

Hoe verplaats je je op het eiland?

Zoals eerder vermeld, raad ik sterk aan een scooter te huren bij aankomst en deze pas in te leveren wanneer je weer weggaat. Hoewel het eiland niet heel groot is en je ook fietsen kan huren, kan je met de fiets lang niet overal komen. Met een scooter kun je gaan en staan waar je wilt, en je bent nooit langer dan 40 minuten onderweg. Bovendien rijdt er geen openbaar vervoer op het eiland en heel af en toe kom je een tuktuk tegen waarmee je je kan verplaatsen. Een scooter is daarom ideaal! Wij betaalden tijdens ons bezoek 250 baht per dag (omgerekend €7) inclusief helmen. Voor benzine betaal je 40 baht (ongeveer €1) per liter. Je hebt maximaal 5 liter nodig voor een volle tank.

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (14)

Hoelang heb je nodig voor Koh Yao Noi?

Ondanks dat je niet veel op het eiland kan doen, is Koh Yao Noi de ideale plek in Thailand om wat langer te blijven. Nergens anders zal je het eilandgevoel zo ervaren als hier. Wij sliepen 4 nachten op Koh Yao Noi, maar we waren eigenlijk nog niet klaar om het eiland te verlaten. Idealiter waren wij hier 6 nachten gebleven. Mocht je de tijd hebben, dan raad ik zeker aan hier een weekje te verblijven.

Niet overal wordt alcohol geschonken

Ongeveer 90% van de bevolking op de Yao eilanden is islamitisch en dit betekent dat niet elk restaurant alcohol schenkt. Houd je wel van een drankje op zijn tijd? Geen zorgen, er zijn nog genoeg restaurants waar je wel alcohol kan verkrijgen. Bovendien vind je op het eiland nog voldoende (co*cktail)barretjes en in de supermarkten kan je ook gewoon alcohol verkrijgen. Kijk alleen niet gek op als je zo nu en dan geen bier of wijn op de kaart ziet staan.

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (15)
De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (16)

Tips voor lekker eten en drinken op Koh Yao Noi

Ontbijt, lunch & diner

Je zou het misschien niet verwachten bij een klein eiland als Koh Yao Noi, maar hier vind je verrassend veel hippe eettentjes! Hieronder link ik al mijn tips naar Google Maps, zodat je deze meteen kunt opslaan. Wel zo handig! Een van mijn favoriete plekken op het eiland om te ontbijten of lunchen is Anchor Point (geen alcohol). Alles op de kaart is gezond met lokale biologische producten. Denk aan smoothie bowls, wraps met falafel en heerlijk brood. Een must om hier een keer te eten als je het mij vraagt! Een andere tip voor ontbijt of lunch is het Chaba Cafe & Gallery (geen alcohol), een tentje met allerlei leuke hoekjes en waar wederom enkel gezonde gerechten op het menu staan. Bovendien heb je keuze uit veel vegetarische en vegan opties. Heb je juist zin in Thais? Dan is het een dikke aanrader in de middag naar het Bay View Restaurant (geen alcohol) te gaan. Het restaurant ligt verscholen tussen de bomen hoog in de heuvels en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op zee, zie foto hieronder. Bovendien zijn alle gerechten lekker. Voor het diner zijn Lek’s Restaurant, Kaya Restaurant (geen alcohol) en Sea Gypsy aanraders. Bij het eerste en laatste restaurant moet je wel heel lang op je eten wachten, dus wees voorbereid.

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (17)

Een drankje tussendoor

In het westen is het leuk om een stop te maken bij The Rest Calm voor een verse kokosnoot. Hier zit je op een plateau van bamboe tussen de mangroven wat een leuke ervaring is. Meer zin in koffie? Dan kan je terecht bij Cafe Kantary in het oosten. En eigenlijk mag je een bezoek aan het RongNa Cafe niet overslaan. Dit restaurant ligt te midden van de rijstvelden, dus het uitzicht is spectaculair. De buffels grazen letterlijk voor je neus en het is een zeer ontspannen plek. Wij hebben hier enkel wat smoothies gedronken, maar je kan hier ook eten. In de avond is het juist te gek de zonsondergang te kijken met een co*cktail in de hand bij de Sunset Bar of bij de Sundowner Bar. Ga je naar de Sunset Bar? Zorg dan dat je op tijd bent, want het wordt hier heel snel erg druk.

Heb jij nog vragen over bovenstaande tips voor Koh Yao Noi in Thailand? Laat het me gerust weten in een reactie hieronder! Of keer terug naar alle Thailand vakantie tips voor een hoop handig tips.

Wanneer bezoek jij Koh Yao Noi in Thailand?

De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (18)
De 6 leukste tips voor Koh Yao Noi in Thailand (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5828

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.